Melnik – Rozhen – Zlatolist

Melnik5Мелник - Златолист -Роженски манастир –

Тази еко пътека е направена по европейски проект за изграждане и поддържане на пешеходен маршрут в защитена местност Мелнишки скални пирамиди и може да се обходи за около 4 часа и половина. От Мелник може да се стигне до Роженския манастир и оттам до село Златолист, където се намира църквата на Преподобна Стойна. От Златолист еко пътеката води отново към Мелник. Екопътеките са укрепени само с природни материали с перила от дървен материал на опасните места. Направени са стъпала, пейки, беседки, огнища.

Мелник - Златолист - Роженски манастир - Мелник

Пешеходен екотуристически маршрут  "Мелник - Златолист - Роженски манастир - Мелник" обхваща основните части на Защитената местност "Мелнишките скални пирамиди"

Чудото на Златолист и Преподобна Стойна

Чудото тук витае навсякъде ... Преподобна Стойна дошла е село Долна Сушица, Сереско, през 1903 година, но е родена в Хазнатар. Животът й не бил лек, а слепотата я застигнала след болест от шарка, когато е била на 6 годишна възраст. Тогава се появили и способностите й на пророчица и лечител.

Melnik11

В храмът, за който се счита, че е граден преди 9 век, още по тракийски време, надстрояван после и наречен на името на Св. Георги, я довел сам светията. Това разказват местните хора. Така им обяснила тя самата, когато дошла и още, че трябва да живее тук и да помага на хората.

Храмът е забележителен със странните си стенописи и изографисаните гола жена и дявол с арбалет – единствените по рода към момента, откривани някога.  В средата, под купола, се намира мраморната плоча с двуглав орел, за която легендата учи, че има силно лечебно излъчване и променя съдби. Оригиналната плоча е била открадната преди 19 години от иманяри, разказват местните жители, но поставената на нейно място нова мраморна плоча не е по-малко лековита и доказва според тях, че силата е в мястото. А хора с нелечими болести, пренощували и записали в тетрадката пред иконата с лика й продължават да намират изцеление и разказите им довеждат нови и нови хора.

Share This!